Zamiast jeść śniadanie, piję rano to smoothie. Jestem pełna energii, a waga zaczęła spadać
Jakie powinno być dobre śniadanie? Z pewnością pełne wartościowych składników, tak by dodało nam siły i energii do pracy. Ważne jest też by dało się szybko zrobić i oczywiście było smaczne. I wszystko to kryje się w szklance żółtego smoothie. Robi się je ekspresowo w kubku miksującym, a na długo syci. Pobudza też przemianę materii, dzięki czemu moja waga wreszcie zaczęła spadać.
Przepis na żółte smoothie
Smoothie możesz przygotować w kubku miksującym robota kuchennego lub umieścić wszystkie składniki w wyższej miseczce i zmiksować je przy użyciu blendera. Najsmaczniejsze i najwartościowsze jest, gdy wypije się je od razu po przygotowaniu.
Przepis: Żółte smoothie
Smoothie z banana, mango, ananasa, płatków owsianych i jogurtu naturalnego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 230
Składniki
- 1 banan
- 1/3 dojrzałego mango
- 2 plastry ananasa (może być z puszki)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 100 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówSkładniki koktajlu umieść w kubku miksującym robota. Zmiksuj je na gładką lub prawie gładką masę. Przelej do szklanki, od razu wypij.
Wskazówka: Jeśli napój jest dla ciebie zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć wodą mineralną lub napojem roślinnym.
Zalety składników smoothie
Żółte smoothie przygotowuję z pięciu składników. Każdy z nich jest bardzo zdrowy, a całość tworzy smaczną i pożywną kompozycję.
- Banan jest dobrym źródłem węglowodanów, a więc energii. Dostarcza też dużo potasu, magnezu, manganu i witamin z grupy B. Korzystnie wpływają one na serce, mięśnie i układ nerwowy.
- Mango odznacza się wysoką zawartością antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Dostarcza też witaminy A, C, E i K, które dobrze wpływają na wzrok, odporność i skórę. Zawiera też dużo potasu, mającego wpływ na równowagę elektrolitową organizmu i ciśnienie krwi. W jego składzie jest też dużo błonnika. Składnik ten reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Ananas zawiera bromelainę – enzym, który wspomaga trawienie białek. Stanowi doskonałe źródło błonnika, dzięki któremu przyspiesza trawienie. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i zwalczającej wolne rodniki. Obecny w nim potas reguluje ciśnienie krwi, a beta-karoten dobrze wpływa na wzrok i skórę.
- Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, a więc energii. W ich składzie jest też dużo błonnika, który pobudza przemianę materii i na długo daje uczucie sytości. Poza tym produkt ten jest bogaty w witaminy z grupy B, cynk i magnez. Dlatego dobrze wpływa na układ nerwowy, mięśnie i skórę.
- Jogurt naturalny stanowi bardzo dobre źródło białka – budulca komórek. Zawiera też bakterie korzystne dla naszego organizmu. Zwiększają one odporność i korzystnie wpływają na jelita. Poza tym jogurt to doskonałe źródło wapnia i fosforu, które dbają o zdrowe kości i zęby.
Co jeszcze warto dodać do smoothie?
Żółte smoothie możesz też wzbogacić innymi składnikami, które również wyjdą ci na zdrowie. Warto sięgnąć po np.: siemię lniane, otręby pszenne, pestki słonecznika czy orzechy. Ich dodatek nie musi być duży. Wystarczy łyżka na szklankę, by cały napój stał się o wiele zdrowszy. Będzie doskonale sycił i dostarczy organizmowi wielu potrzebnych składników.